MAJOR SÁNDOR 5 Dan

 

 

 

    KARATEUL  ÎN ODORHEIU SECUIESC

 

 

     Activitatea sportivă “KARATE” în Municipiul Odorheiu Secuiesc, are deja o istorie de 30 ani.

În anul 1978, din initiativa unui grup restrâns cu conducerea Dl.ing.Mika Dezső a luat ființă  “Clubul KARATE”,care funcționează și în prezent. Numarul membrilor active al clubului a avut o fluctuație în intervalul de 40-100 .

             În decursul celor 30 de ani de existentă, acest club  a asigurat la o mulțime de sportivi din acest ținut încărcarea spirituală, sufletească precum  si dezvoltarea fizică, mulțumită acestei ramuri a artelor marțiale.

              Stilul de pregătire in cadrul clubului a avut o dezvoltare, influența favorabil a unor prsonalități de marcă al acestui sport din țară și din afara țării, cu care karatiștii noștrii au avut prilejul sa imbunătățească cunoștințele.

 

În ordinea cronologică s-a desfasurat după cum urmează:

             

                -Înainte de 1989, ca si in alte localitați din țara, clubul nostru a funcționat în ilegalitate,sub denumirea de “judo”

                -În peroada 1980-89, Dan Stuparu si Adrian Popescu maiștrii karate de 7 Dan, precum și elevul lor Marius Bendea, au ținut in mod frecvent antrenamente in orașul nostru.

Deasemenea karatiștii noștrii au participat in fiecare an la cantonamente  de doua săptamâni organizate de celor susamintite la stațiunea Olimp la litoralul românesc.

                 -În anii 1985-86, am participat la antrenamentele ținute de Ilija Jorga, maistru de 8 Dan in orașul Slatina – find elevi fără venituri și în aceste condiții am călătorit cu trenul – multe ori chiar cu marfar, motivând fiind  de dorința de a dezvolta cunoștiințele noastre in acest sport, tainle secrete al acestuia, pentru a asigura la rândul nostru o mai bună pregatire pentru elevii noștri.

                  -În anii 1990-2000, anual am participat câte o saptamână la antrenamentele ținute de Asociatia Ungaro-Japoneză la Budapesta, organizate de președintele acestei asociații, domnul Krepsz Janos.

La aceste antrenamente si concursuri au participat personalitați de legende a sportului karate, ca  Masahiko  Tanaka de 8 Dan –campion mondial de patru ori- Imura Takenori 8 Dan, ambii fiind instructor șef in asociația de karate japoneza JKI.

                   -1994- este anul in care si-a luat ființă si in mod oficial asociatia karate din Odorheiu Secuiesc, care mai tarziu a fost reorganizată ca club sportiv.   În această perioada a funcționat un numar de trei cluburi sportive de karate sub conducerea maiștrilor Kovacs Zsigmond, Mika Dezso, Jakacs Janos si Major Sandor. Începând din anul 1994, organizam annual tabere de antrenamente si concursuri. Deasemenea la rândul nostru 

participam anual la 5-6 concursuri organizate de principalele cluburi din 

tara.

                    -1995-2007 –in fiecare an avem onoarea să avem ca oaspeți Takashi Sibuya 8 Dan, maistru mare de karate, presedintele Federatiei Japoneze  de Carate (JKF) Yamakawa Kazutada, maistru de 8 Dan-presedintele corpului de artbitrii carate din Japonia, împreună cu grup de karatiști de 4-7 Dan. În fiecare an aceste vizite au o durata de 2-3 saptamani

În intervalul acestora sunt organizate,antrenamente, examene de centura

                      -2001-În vara anului la invitația domnului Takashi Shibuya,

Mika Dezső , Major Melinda , Major Loránd, si Major Sándor maistrii carate au participat in timp de o luna la diferite tabere de antrenamente si concursuri in Japonia.

                       -2oo2-2oo7, am avut placerea sa primim vizita si altori maistrii renumiti al sportului carate ca:Claude Bucabeile 7 Dan din franța,

Mirio Manini 6 Dan,maistru carate din Italia, Franc Anderson 8 Dan, maistru karate din America

                       -2002-2oo8 –Cloude Bucabeile 7 Dan, din franța, Tonio To Santos din Portugalia si Benjamin Lachamre 3 Dan,au organizat antrena- mente la Paris, la LeMans, la Tuares, Blois si la Ferte-Bernard, la care in organizarea domnului David Botond in fiecare an am reprezentat orasul nostru.

                       -2004 –ca eveniment deosebit in viața sportivă de karate din Odorheiu Secuiesc am organizat a VI-a  oară tabara de antrenament si concurs, respectiv cupa Tokukai Karate in sala sporturilor cu un numar de 363 participanți   din toate cluburile importante din țară cu 4o arbitrii si cu un număr de 30 organizatori. Orașul nostru a devenit capitala sportului karate in aceasta perioadă.

                        -2007 –in cadrul antrenamentului tinut de Takashi Shibuya, impreună cu un numar de 9 mastrii din Japonia, repectiv Major Sándor au prezentat un volum despre karate, al carui autor este domnul Muranyi  Sándor  -membru clubului-privind artele martiale și in special Karate cu titlul “GOL ȘI  PLIN”.Cartea este srisa in trei limbi, romana, maghiara si engleza, si prin acest gest inceacă să contribuie la prietenie intre națiuni prin sport ca o limba comună care poate să contribuie  la ințelegerea mai bună intre diferite etnii poate să fie arta marțiala-karate.

                       Subsemnatul am avut onoarea să formulez dedicația volumului, unde printre altele am remarcat faptul că vremea luptelor armate a trecut, combativitatea  trebuie cautată pe alte  tarmuri. Karate – acest antrenamant de luptă bine pus la punct, care satisface orice exigentă fizică si spirituală - ne oferă prilejul pentru confruntare. Dojoul este mai mult decât o sală de antrenament- este un mic laborator unde elevul vine în contact prin intermediul corpului, prin tehnicele de luptă – cu treburile vieții, te invață cum poți depăși greutătiile inerente și în viață.   

 

 

                                                               Major Sándor 5 Dan.