Önvédelem nekem elo Önvédelem nekem hat

Kiknek és miről szól ez a tanfolyam?

A tanfolyamot kimondottan 9.-12. Osztályos tanulóknak terveztük, azzal a céllal, hogy megtanulják megvédeni magukat a váratlan támadások, lopások és bármilyen más utcai incidens ellen. Azért pont ez a korosztály, mert ők már gyakrabban járnak bulikba és több időt töltenek éjjel is az utcákon, e mellett pedig már elég tudatosak tudnak lenni ahhoz, hogy ne éljenek vissza ezzel a tudással.

Miért van erre szükség?

Jogos a kérdés, egyértelmű, hogy a közbiztonság egyre jobb Romániában, ennek ellenére is történnek incidensek, amikről sok esetben nem ír a média és az érintettek nem tesznek feljelentést sem. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy egy felnőtt embernek aki éjszaka is járkál az utcán akár Kolozsváron akár Udvarhelyen, meg kell tudnia védeni magát, és erre jobb előre felkészülni, mint utólag bánkódni. Véleményem szerint, ha csak egyszer is kell használni az embernek az életben ezeket a technikákat már az is megérte.

Mit Tanulhatnak meg a diákok a tanfolyam alatt?

A tanfolyam nyolc edzésből áll, ami alatt a diákok elsajátíthatják az öt leggyakrabban előforduló támadási helyzettel szembeni védekezési és ellentámadási technikákat, szem előtt tartva az önvédelem jogi kereteit is. A gyakorlatok egyszerűek és könnyen érthetőek mégis rendkívül hatékonyak. Mikor az edzések anyagát összeállítottuk az volt a fő kitételünk, hogy minden gyakorlatot akár egy kilencedikes kislány is végre tudjon hajtani, ne keljen hozzá rendkívüli fizikai erőnlét, sem egyéb előzetes felkészülés.

Kik ők és hogyan alakult ki a tanfolyam anyaga?

Név szerint Gergely János és Major Tamás testnevelő tanárok, János több, mint 10 évet birkózott és többször is volt országos és körzeti bajnok, Tamást pedig a karate versenyek és edzőtáborok kapcsán már jól ismerhetik az újságolvasók, ő háromszoros országos és kétszeres világkupa bajnok volt már fiatal korában, egyetemista évei alatt pedig Kolozsváron önvédelmi kurzusokat tartott az egyetemi hallgatóknak.
Az utóbbi két év tapasztalatai alapján el kell mondanom, hogy az egyetemisták körében nagy az érdeklődés az önvédelem iránt, de sok esetben már kevés az idejük, hogy végigjárjanak egy hosszasabb tanfolyamot. Ezért gondoltuk, hogy hasznos lenne, ha már középiskolában elsajátíthatnák ezt a tudást a diákok.
A kolozsvári magyar iskolák szinte mindegyikében akad akár nem is egy hanem több önvédelmet rendszeresen oktató edző aki felkészíti a diákokat a nagyvárosi életre. Szerintünk az ilyen típusú felkészítés rendkívüli hátránya lehet a nagyvárosokba szétszóródó udvarhelyi egyetemistáknak.
Az alapvető problémából kiindulva úgy építettük fel a tanfolyam anyagát, hogy az biztos pontként szolgálhasson a diákoknak bármilyen incidens esetén. A tanfolyam 8 edzésből áll és várhatóan november közepén ér véget, így nem zavarja a diákok felkészülését a félévi dolgozatokra és vizsgákra.

Mondj egy pár példát miről lesz a tanfolyam alatt szó?

Az első edzést a különböző csuklófogásokból való szabadulási technikákra szánjuk, de menet közben a diákok megtanulhatják, hogy:

• hogyan lehet kiszabadulni a különböző fojtásokból,
• mit tehetnek ha valaki késsel, bottal, vagy akár egy székkel támad rájuk,
• a tanfolyam végén pedig vendégünk lesz Erdélyi Boróka végzős jogász hallgató, aki az önvédelmi jogokról fog ismertetőt tartani a diákoknak.

De ezek csak ízelítők a gyakorlatok sokaságából, amit uralni fognak a tanfolyam végére a diákok.

Hol lehet jelentkezni és mennyibe kerül?

A tanfolyam teljes díja 120 Ron, ez tartalmazza a nyolc edzés díját, személyre szabott gyakorlati útmutatásokat és a jogi felkészítőt is.

De van két másik ajánlatunk is:

• Ha 5 diák együtt jön, akkor mindez csak 100 Ron
• Ha egy osztályból legalább 20 fő jelentkezik akkor a 100 Ron-os jelentkezés mellett egy személyre szabott osztálypólót is biztosítunk nekik

Az oktatók 100%-os garanciát vállalnak a tanfolyamon leadott gyakorlatok hatékonyságára, ezért bárki, aki az utolsó edzésen úgy érzi, hogy nincs megelégedve a tanfolyamon tanultakkal annak gond nélkül visszaadják a tanfolyam teljes árát.

Miért tesztek ilyen merész ajánlatokat?

Ezt a tudást mi több tíz év alatt szűrtük le a különböző küzdősportok mozgásanyagából és több ezer lejt költöttünk edzőtáborokra, jelenleg azt szeretnénk, hogy az udvarhelyi diákoknak lerövidítsük ezt a rögös utat, mivel nem mindenki válik a harcművészetek és a küzdősportok megszállottjává, de véleményünk szerint minden felnőtt embernek meg kell tudja védeni magát és családját. Ehhez szeretnénk segítséget és motivációt nyújtani a diákoknak.
Előfizetni és feliratkozni a Romárta üzletben lehet ezen a héten, vagy legkésőbb a jövő hét végéig, mivel az edzések anyaga szorosan egymásra épül. A tanfolyam első bevezető edzése hétfőn lesz megtartva a Tamási Áron Gimnázium tornatermében 17:00-18:00 között.
Tekintettel a tanévkezdés szülőkre rótt költségeire, a tanfolyam ára 30 lejes részletekben is befizethető, ami összességében nem több mint napi két gombóc fagyi ára.
Ezek után a döntés felelősége a szülőké, hogy fagyira vagy a gyereke biztonságára költi e ezt az összeget. Jelentkezni lehet a Romárta üzletben szombaton 15:00-ig, vagy legkésőbb a jövő hét folyamán.